خانههای هوشمند مانند سایر موارد مرتبط با تکنولوژی ، به سرعت در حال توسعه و گسترش میباشند. با ظهور IOT یا همان اینترنت اشیاء که هدف آن مرتبط کردن تمام دستگاهها با شبکه جهانی اینترنت است ، خانههای هوشمند به عنوان یکی از اجزای مهم این تکنولوژی مطرح شد.
با توجه به این که ما انسانها بیش از ۹۰ درصد زمان خود را در ساختمانها سپری مینماییم و همچنین بیش از ۴۰ درصد مصرف انرژی در بیشتر کشورها در ساختمانها مصرف میشود ، در بیشتر جوامع توسعه یافته و در حال توسعه ساختمان هوشمند بسیار مورد توجه واقع شده است.
ساختمان هوشمند با زیر شاخههایی نظیر: خانه هوشمند ، دفتر کار هوشمند ، هتل هوشمند ، بیمارستان هوشمند و … شناخته میشود . در کل در تمام این ساختمانهای هوشمند هدف اصلی از هوشمند سازی ساختمان ، پیاده سازی مواردی مانند روشنایی هوشمند ، سیستم سرمایش و گرمایش هوشمند ، پرده و کرکره هوشمند ، سیستم حفاظتی هوشمند ، سیستم چند رسانهای هوشمند و سایر موارد از این دست میباشد.
در تمام موارد یاد شده ، کاربر قادر خواهد بود با استفاده از تجهیزاتی که در سیستم هوشمند ساختمان در نظر گرفته میشود ، در هر لحظه و با کمک اینترنت ، کنترل کاملی بر روی ساختمان داشته باشد. به نحوی که بتواند به دلخواه روشناییها را کنترل نماید ، پیش از ورود به ساختمان سیستمهای سرمایشی و گرمایشی را روشن نماید ، سیستمهای حفاظتی نصب شده در ساختمان شامل دوربین مدار بسته ، دزدگیر ، سیستم اعلام حریق و … را رصد نماید و یا حتی با اجرای برخی سناریوها حضورش در ساختمان را شبیه سازی نماید.
اصولاً برای اجرای یک ساختمان هوشمند در ابتدا نیاز به انتخاب یک روش ارتباطی و یک پروتکل برای برقراری ارتباط میان قطعات و تجهیزات مختلف داریم.