کشاورزی هوشمند چیست؟
کشاورزی هوشمند ترکیبی از فناوریهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی با شیوههای کشاورزی سنتی برای ارتقاء کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی است.
در حال حاضر، در فرایند کشاورزی از فناوری مانند سنسورها و محرکها، روباتیک، GPS، هواپیماهای بدون سرنشین و… استفاده میشوند.
با به کار افتادن یک مزرعه هوشمند، کشاورزان میتوانند هزینههای اضافی را کاهش دهند و با افزایش عملکرد محصول، باعث شوند تولید محصولات زراعی را بهبود ببخشند.
برنامههای کاربردی کشاورزی هوشمند کدام ها هستند؟
برای به دست آوردن بهترین بهرهوری از کشاورزی هوشمند، باید از برنامههای کاربردی این سیستم تا حدودی اطلاع داشته باشیم. به همین منظور در این قسمت از مقاله چند تا از برنامههای کاربردی را بیان کردیم، تا راه شمارا در این حیطه هموارتر کنیم
دستگاههای مدیریت محصول و دامداری
در کشاورزی سنتی، کشاورزان برای اینکه بتوانند برداشت خوبی از محصولات زراعی و دامی خود داشته باشند، باید در زمین خود خیلی زحمتکشیده و کار کنند، تا ثمره آن را ببینند. شاید در این راه بیشتر منابع خود را هم هدر دهند. اما با داشتن سیستم هوشمند، میتوانند دادههایی که بهطور خاص فقط مربوط به محصولات زراعی است مانند دما، بارندگی، کیفیت خاک و… را بررسی کنند.
حتی با این سیستم میتوانند سلامت دامها را کنترل کنند و اگر نیاز به تغذیه داشتند به آنها برسانند. یکی از مهمترین مسئله در کشاورزی مربوط به رشد گیاهان است، با بررسی تمام جوانب اگر باز مشکلی در رشد باشد، کشاورزان میتوانند تغذیه و آب اضافی برای آنها در نظر بگیرند.
استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین کشاورزی
در حال حاضر، کشاورزان برای اینکه از محصولات و دام خود اطلاع داشته باشند باید در طول روز از تمام قسمتهای زمین خود بازدید کنند. این کار باگذشت زمان کار دشواری برای کشاورزان خواهد شد. به همین دلیل آنها میتوانند از طریق پهپادها اطلاعات بهتری کسب کنند. در طی پرواز، هواپیماهای بدون سرنشین میتوانند تصاویر چند طیفی، حرارتی را جمع کنند. بهاینترتیب کشاورزان پیشبینیهای لازم را در مورد شاخصهای بهداشتی گیاهان، شمارش گیاهان، اندازهگیری ارتفاع گیاه، محتوای نیتروژن در گندم، نقشهبرداری از فشار علفهای هرز و … را دریافت میکنند. یکی از مفیدترین کارهایی که هواپیماهای بدون سرنشین میتوانند انجام دهند، نظارت از راه دور و تجزیهوتحلیل مزارع و محصولات زراعی است. بهاینترتیب بهخوبی میتوانند به مناطقی که در هر زمینه کمبود داشته باشند رسیدگی کنند.
بهاینترتیب کشاورزان میتوانند فعالیتهای خود را هوشمندانهتر و کارآمدتر مدیریت کنند.
اجرای خودکارسازی در گلخانههای هوشمند
در گلخانههای سنتی تمام کارها توسط صاحب گلخانه و کارکنانشان بهصورت مستقیم انجام میشود. بهطور مثال از آب دادن به گیاهان، تا تنظیم دمای محیط و… بر عهده آنهاست.
این کار زحمت زیادی دارد و باعث عدم تولید، اتلاف انرژی و افزایش هزینههای نیروی کار میشود.
به همین خاطر اگر بخواهیم یک مثال برای گلخانههای هوشمند بزنیم، کنترل آبوهوا، که بهنوبه خود دخالت هر نفر را بر روی گیاهان را از بین میبرد.
درنتیجه باعث صرفهجویی در وقت و هزینه خواهد شد.
کاشت خودکار و بذر
در کشاورزی، کاشت بذر، کار خستهکننده و دشواری است به همین علت با دستگاههای بذرپاش پیشرفته یا روباتها، میتوان این کار را آسانتر انجام داد. این دستگاهها با دادههای موجود از نقشهبرداری و سنسورها کار خود را انجام میدهند.
این دادهها از کیفیت خاک، تراکم، رطوبت و میزان مواد مغذی تشکیلشده است. با استفاده از این دادهها، ماشینآلات یا روباتها میتوانند بذرها را در مکانهای مناسب بکارند تا بذرها بتوانند در یک محیط بهداشتی رشد کنند.

آبیاری خودکار
در آبیاری خودکار یک روشی به نام آبیاری قطرهای زیرسطحی وجود دارد که به کشاورزان این امکان را میدهد تا بتوانند مقدار آب مصرفشده و نیاز گیاهان را برآورد کنند.
کشاورزان میتوانند این سیستم را با سنسورهای هوشمند ترکیب کنند. تا مرتباً از رطوبت، سلامت گیاهان اطلاع داشته باشند و در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام دهند.
کشاورزی هوشمند در بازار جهانی
ارزش بازار جهانی کشاورزی هوشمند در سال 2020 حدودا 13.7 بیلیون دلار آمریکا بود. تخمین زده میشود که این ارزش تا سال 2025 با نرخ رشد مرکب سالانه 9.8% به 22 بیلیون دلار برسد. علت این رشد نیاز جهان به خوراک بیشتر، تمایل کشاورزان به روشهای هوشمند و تمرکز آنها بر کیفیت و کمیت محصول است. گفته میشود که اگر ویروس COVID-19 همهگیر نمیشد، رشد بازار کشاورزی هوشمند از این هم بیشتر بود.
بر اساس تحلیل ناحیهای، آمریکای شمالی نقش مهمی در کشاورزی هوشمند دارد. علت آن تمرکز دولت بر فعالیتهای تحقیقاتی در زمینه کشاورزی و کاهش نیروی انسانی است. در جایگاه دوم اروپا قرار دارد. انگیزه اصلی رشد کشاورزی هوشمند در اروپا را میتوان افزایش نیاز به غذا و محصولات لبنی دانست. کشورهایی با جمعیت بالا مانند چین و هند هم به دلیل رشد روزافزون جمعیتشان پیشرفت چشمگیری در زمینه کشاورزی هوشمند داشتهاند.