هوشمند سازی چیست؟
هوشمند سازی یعنی استفاده از تکنیک ها و ابزارها برای اداره صحیح امور، راحت شدن فعالیت ها، بهبود کیفیت زندگی، سرعت بخشیدن به کارها و کاهش مصرف انرژی است. به عبارت دیگر هوشمندسازی یا سیستم کنترل ساختمان به معنای نصب و استفاده از یک سری تجهیزات است که منجر به حفظ ایمنی و بهرهوری ساکنان میشود که برای هر مکان یا محیط طراحی شدهاند. البته استفاده از این ادوات، مزایای دیگری نیز دارد. که به طور کامل در مقاله مزایای هوشمند سازی ساختمان به آن پرداختهایم.
چرا هوشمند سازی ساختمان؟
جنبه های مثبت به کارگیری سیستم هوشمند سازی در ساختمان نامحدودند که همه آنها در نهایت منجر به آسودگی و رفاه هر چه بیشتر میشود. در اینجا چند دلیل برای استفاده از سیستم هوشمند سازی ساختمان به صورت تیتروار آورده شده است.
- جایگزین نمودن کلید لمسی هوشمند به جای کلیدهای سنتی و قدیمی بدون نیاز به نیروی متخصص.
- کنترل هوشمند و خودکار موجب افزایش امنیت کودکان و رفاه خانواده می گردد.
- قابلیت کنترل وسیله ها از طریق تبلت دیواری لمسی یا تلفن همراه
- ارسال اطلاعات مربوط به زمان ورود و خروج کودکان به تلفن همراه والدین در هنگام عدم حضور آن ها.
- کنترل هوشمند میزان نور و روشنایی و طراحی هوشمند نورپردازی، موسیقی، سرمایش و گرمایش و… برای هر اتاق متناسب با شرایط کاربری آن اتاق.
- امکان طراحی و تعریف سناریوی مختلف برای اتاق ها (اتاق خواب، اتاق کودک، اتاق پذیرایی، آشپزخانه و… ).
- کنترل پرده ها و کرکره ها از طریق مانیتور لمسی یا اپلیکیشن گوشی همراه.
- ایجاد محیطی بسیار لوکس و زیبا توام با راحتی و آسایش و اطمینان.
- استفاده از زیباترین تجهیزات، متناسب با نما و دکوراسیون داخلی ساختمان.
- ایجاد سناریوهای انجام همزمان چند کار تنها با لمسی یک گزینه (سناریوی بیداری ،خاموشی، مهمان، تماشای تلویزیون) از مزایای خانه هوشمند محسوب می گردد.
- چند برابر کردن ارزش افزوده ساختمان.
روش های هوشمند سازی
برای استفاده از هوشمندسازی نیاز به ایجاد یک بستر داریم. این بستر میتواند سیمی یا بدون سیم باشد که در ادامه در مورد تفاوت، مزایا و معایب آنها صحبت میکنیم.
در این روش از بستر سیمی برای هوشمند سازی استفاده میشود. همانند پروتکلهای KNX ،Modebus و … . بنابراین برای استفاده در ساختمان های قدیمی و از پیش ساخته شده چندان مناسب نیست. به این دلیل که نیاز به بستری مناسب برای سیمکشی مختص هوشمندسازی دارند. برای این کار ساختمان باید تخریب شود. که این یکی از معایب روش هوشمند سازی مبتنی بر سیم است. از دیگر مشکلات هوشمند سازی سیمی این است که اگر روزی تصمیم به ارتقاء سیستم هوشمند منزلتان گرفتید بسته به تجهیزاتی که به کار میبرید باید سیمکشی ساختمان را مجددا تغییر دهید. که به دنبال آن پرداخت هزینه بابت تغییر سیمکشی است.
پروتکلهای ارتباطی خانه هوشمند که بر اساس روش سیمی عمل میکنند زیادند. اما معروفترین آنها Zwave و Zigbee می باشد. در این روش ارتباط بین تجهیزات از طریق امواج وایرلس صورت میگیرد. که در این رویکرد دیگر نیازی به تغییر سیمکشی و تخریب خانه نیست.
اگر تجهیزاتی که استفاده میکنید وایفای باشد که به طور مستقیم از طریق موبایل به واسطه مودم میتوانند کنترل شوند. اما نکته ای که در مورد استفاده از این بستر وجود دارد این است که مودم وای فای تعداد محدودی از وسیله ها را میتواند پشتیبانی کند. همچنین، اگر شبکه اینترنت قطع شود کنترل تجهیزات نیز از طریق موبایل امکان پذیر نیست.
در حالی که میتوان با استفاده از دستگاه کنترل مرکزی برودلینک به عنوان واسط ارتباطی، هر تعداد تجهیزات هوشمند را با استفاده از موبایل به راحتی پشتیبانی کرد. همینطور قطع اینترنت مانع از مدیریت تجهیزات از راه دور نمیشود و همچنان کنترل تجهیزات در دستان شما خواهد بود.
اهداف هوشمند سازی ساختمان
برخی از اهداف هوشمند سازی ساختمان ها عبارتند از:
- افزایش رفاه و راحتی برای کاربران
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- افزایش امنیت
- افزایش کنترل پذیری.
ساختمان هوشمند چه ویژگی هایی دارد ؟
بسته به نوع کاربری و اهمیت یک ساختمان، ادوات و وسایل مختلفی ممکن است در آن مورد استفاده قرار گرفته باشند به عنوان مثال در یک ساختمان چند طبقه اداری معمولاً بخش های زیر که به عنوان جزیی از تأسیسات الکتریکی و مکانیکی تلقی می شوند وجود دارند:
- سیستم روشنایی که از طریق کلید های دیواری کنترل می شود.
- سیستم گرمایش و سرمایش
- سیستم اعلان و اطفاء حریق
- سیستم امنیتی – دزدگیر
- آسانسور
- سیستم ثبت زمان ورود و خروج کارکنان
- دوربین های مدار بسته
- سیستم صوتی
نتیجه گیری
هوشمندسازی ساختمان ها به روش های مختلفی انجام می شود که با توجه به نیازها و خواسته های شما تغییر می کنند. مهمترین مرحله هوشمندسازی ساختمان نیازسنجی دقیق و انتخاب درست محصولات مورد نیاز است که با توجه به سلیقه کاربر و ویژگی های محصولات شرکت های مختلف صورت می گیرد.
بهتر است در مرحله نیازسنجی از یک مشاور با تجربه کمک بگیریم تا نیازسنجی را به درستی و با در نظر گرفتن همه جوانب آن انجام دهیم.